Łódzka Organizacja Turystyczna

W ramach przebudowy budynków przy ulicy Zachodniej 54/56 miasto zyska wyjątkową przestrzeń

Nowoczesna i przyjazna instytucja kultury - czyli kończy się pierwszy etap przebudowy kompleksu budynków przy ulicy Zachodniej 56 . Budynki wraz z podwórkiem zostały całkowicie odnowione oraz podłączone do centralnego ogrzewania. Gruntownemu remontowi została poddana instalacja elektryczna, wodna oraz gazowa. Podwórze zostało pokryte dwoma rodzajami kostki kamiennej. Przy ulicy Zachodniej powstała przyjazna przestrzeń dla całych rodzin.

Nowoczesna instytucja kultury i hostel. Nowe wnętrza, nowe możliwości.

Dzięki prowadzonej inwestycji pojawił się nowy układ funkcjonalny budynku. Akademicki Ośrodek Inicjatyw Artystycznychwzbogacił się o dodatkową przestrzeń: galerię i salę do działań animacyjnych. Budynek zyskał nową funkcjonalność, powstał w nim dostosowany do współczesnych standardów hostel. Do użytkowania oddanych zostanie 12 pokoi hotelowych o wysokim standardzie. W budynku dodatkowo została wygospodarowana przestrzeń na mieszkanie chronione dla osób z niepełnosprawnością ruchową.

Na podwórzu powstał parking, bezpieczny plac zabaw i zielony skwer.

Przed budynkiem został  wyznaczony teren z sześcioma miejscami parkingowymi, w tym jednym zarezerwowanym dla niepełnosprawnych. W ramach prowadzonej inwestycji odnowiona została również elewacja z wymianą stolarki okiennej i drzwiowej oraz odtworzeniem detalu architektonicznego. Nawierzchnia podwórza została wymieniona wraz z zagospodarowaniem terenu. W przestrzeni skweru pojawiły się elementy małej architektury, zieleń, nowe ogrodzenie, furtka i brama wjazdowa.

Przy ulicy Zachodniej 56 na początku XX wieku mieścił się zakład kąpielowy „Centralne Kąpiele” Hersza Offenbacha, a po II wojnie światowej łaźnia miejska. Wartość inwestycji: 14, 5 mln zł

Kolejnym etapem prowadzonych prac będzie przebudowa Sali widowiskowej i przestrzeni wspólnych już po stronie Budynku AOIA. Zwiększona liczebność Sali zwiększy jej możliwości, a stare korytarze, atrium i toalety staną się bardziej przyjazne dla widza.
Oczywiście przestrzeń przeznaczona dla aktorów, również ulegnie gruntownej przebudowie.